# CESTA ZÁPASNÍKA

Zápasníkem se stáváte od chvíle, kdy přicházíte na svět. Každý z nás s něčím zápasí a tím je cesta zápasníka připravena. Všichni máme překážky a úskalí, bez nichž bychom se nemohli rozvíjet a zdokonalovat. Z těžkých chvil zápasníka vzniká to nejlepší. Někdo soupeří přímo na žíněnce tváří v tvář soupeři, někdo v ringu, oktagonu a jiný zase na hřišti, na ledě a další se utkává na jiných kolbištích – továrny, kanceláře, podniky…
Jak se s tím vším popasovat, překonat, odolat skutečným i pomyslným soupeřům? Nahlédněme do starověkého Řecka, kam sahají stopy zápasnického sportu a řekněme si, co znamená kalokagathia. Obecně řečeno je kalokagathia vnímána jako ideál harmonie duše a těla. Pokud se podíváme ještě blíže například do světa sportovců, pak by to znamenalo, že sportovec je nejen ve skvělé fyzické kondici, ale i všestranně vzdělaný. Na cestě zápasníka, pokud si ji uvědomíte a vědomě po ní jdete, to platí i opačně. Dobrý pracovník nebo manažer může dosáhnout dobré kondice. Harmonie duše a těla, vzpomínáte? Nebudu vám tedy vypisovat, co vše vám cvičení přinese do života a jak vám ho změní. Jde o cestu, která by vám měla přinášet hlavně štěstí, a pokud na té cestě budete rádi, určitě přinese i vytoužené cíle – na žíněnce, v tělocvičně, v ringu nebo v běžném životě. 
Mé cvičební metody vycházejí z dlouhodobé praxe vrcholového sportovce a nyní trenéra. Na své cestě zápasníka jsem od mala. Každý zápas se soupeřem na žíněnce mě posunul o krůček dál, každý trénink, každý turnaj, každý zápasnický kemp, na kterém jsem byl a hlavně každá zkušenost, jak v tělocvičně, tak mimo ni. Všem, které trénuji a učím, předávám  to nejlepší z toho, co mě tento sport naučil a dále se zdokonaluji. Rád se zaměřuji mimo jiné na přípravu dětí. 
Olympijský zápas je jedním z nejstarších a hlavně nejkomplexnějšich sportů na světě a jak jistě víme, dětská duše se projevuje pohybem. Záleží pak čistě jen na trenérovi, jakým způsobem pohyb u malého sportovce rozvíjí. Věřím, že pokud dítě projde zápasnickou pohybovou průpravou, pak i z neobratného začátečníka s nadváhou může být velmi dobře pohybově nadaný, odolný jedinec. Může stavět na velkém pohybovém základu, který využije ve všech dalších sportovních činnostech a přinést si do života i vůli k překonávání překážek, sebeovládání a další kladné vlastnosti podmíněné vůlí člověka. Trénink nejmladších zápasníků olympijského zápasu pomáhá rozvíjet svalstvo celého těla. Dle studií můžeme říci, že u většiny zápasníků je rozvoj svalstva symetrický pro obě poloviny těla. Tréninkové metody, které používám v přípravě dětí, hobby sportovců a profesionálních sportovců, stavím zejména na zkušenostech, intuici, logice. Cílem je probudit v dětech i dospělých zájem o pohyb, ukázat jim, jak krásný může být sport, a také zápasnická průprava, kterou zařazuji do většiny příprav. A to formou dvou sportovních spolků: Zápasnická škola Petra Klikoše a Sportovní přípravka 4gym. 
A pokud jste dočetli až sem a víte, o čem píšu, pravděpodobně se nacházíte v přítomném okamžiku a cesta vás zajímá. Vítejte na cestě zápasníka….
Pevně věřím, že z některých mých svěřenců budou zápasničtí nadšenci, trenéři, rozhodčí a skuteční fanoušci zápasnického sportu, a rovněž lidé, kteří milují pohyb a svůj sport. A díky nim v našem pěkném a kulturním městě jednou bude stát první tělocvična pro olympijský zápas, pohybovou průpravu a úpolové sporty,  jak je to zvykem v jiných zemích. Pojďme se na tom společně podílet. To je cesta – cesta zápasníka.

Motto:

Vše, co dělá člověk pro sebe, to si vezme s sebou, ale to, co dělá pro ostatní, to po něm zůstane.